SuperPolska.pl - Gazeta internetowa,











Festiwal Kulinarny w "Gastronomiku"
19 kwietnia 2016 Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował “Festiwal Lubuskich Smaków“ i odbywającą się w jego ramach IV edycję Konkursu Gastronomicznego. W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: polędwiczki z indyka, chrzanu i warzywa sezonowego wybranego przez uczestnika oraz potrawy obowiązkowej “Amuse bouche” w formule Black Box.

Patronat nad “Festiwalem Lubuskich Smaków” objęli: Wojewoda Lubuski, Marszałek Województwa Lubuskiego, Lubuski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp. Do zmagań konkursowych przystąpiło osiem szkół z 5 województw: województwa lubuskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, pomorskiego i zachodniopomorskiego.

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:
• I miejsce - Tomasz Haczkowski, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu, opiekun Agnieszka Raducha,
• II miejsce - Kacper Serafińczuk, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, opiekun Renata Król-Klusek,
• III miejsce - Dariusz Serkis, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., opiekun Michał Rejniak.

Podczas festiwalu szkoła była miejscem wielu interesujących wydarzeń. Uczniowie byli świadkami pokazu kuchni molekularnej Łukasza Konika. Krzysztof Marciniak zaprezentował technikę sous vide i jej zastosowanie w nowoczesnej gastronomii. Wysłuchali historii Iwony Niemczewskiej, która zakochała się w kuchni francuskiej, porzuciła zawód prawnika i otworzyła w Szczecinie restaurację „Po drugiej stronie lustra”. Uczestniczyli również w ciekawych wywiadach z Joanną Ochniak i Klaudiuszem Balcerzakiem - ludźmi sukcesu w branży gastronomia i produkcja spożywcza. Producenci produktów regionalnych prezentowali swoje wyroby – można było zdegustować i nawiązać współpracę.

Data dodania artykułu: 2016-04-22
Autor artykułu: Zespół Szkół Gastronomicznych
























stat4u