SuperPolska.pl - Gazeta internetowa,











Kolejny sukces łódzkiego ZOO - wykluły się kazuary hełmiaste!
Pod koniec maja (23-26), w łódzkim ogrodzie zoologicznym wykluły się 3 kazuary hełmiaste. Na chwilę obecną w Europie nie ma innych młodych kazuarów i jest to dla ZOO ogromny sukces hodowlany. Ostatni raz w łódzkim ogrodzie kazuar wykluł się w 2014 roku i był jednym z 6-ciu wyklutych na świecie

Samiec, który jest ojcem maluchów, pochodzi z Alphen (Holandia), a przyjechał do nas w kwietniu 2007 roku jako 9-cio miesięczny osobnik. Samica pochodzi z Paignton (Anglia) i przyjechała do nas we wrześniu 2001 roku w wieku 5-ciu lat. Od początku pobytu w naszym ZOO łączona była z trzema różnymi samcami, składała jaja, lecz żaden samiec z wyjątkiem obecnego nie podejmował się ich wysiadywania.

Pierwsze kojarzenie tej pary zakończone sukcesem odbyło się w 2014 roku. Wówczas z trzech wysiedzianych przez samca jaj, dwa były zalężone. Wykluło się jedno pisklę (samiec), które po skończeniu 6-ciu miesięcy zostało oddzielono od ojca i w 2015 wysłane do Rygi. Lęgi w 2015 roku nie powiodły się – jaja były niezalężone, natomiast 2016 rok okazał się szczęśliwy.

Kazuar hełmiasty to gatunek występujący na Nowej Gwinei i płn. Australii. Żyje w gęstych tropikalnych lasach deszczowych, które posiadają bujną roślinność i lasach namorzynowych, które zapewniają całoroczne źródło mięsistych, pożywnych owoców. Spotkać go można również na bagnach, jak i sawannach. Preferują obszary o stosunkowo płaskim terenie z dostępem do świeżej wody. Są doskonałymi pływakami.

Podstawę pokarmu stanowią głównie owoce, ale również części zielone roślin, korzonki i grzyby. Kazuary przyczyniają się do rozprzestrzeniania wielu gatunków roślin. Niektóre gatunki roślin gotowe są do kiełkowania dopiero po przejściu przez układ pokarmowy tego ptaka. W diecie znaczny procent zajmuje również białko pochodzenia zwierzęcego w przeróżnej postaci, począwszy od bezkręgowców (owady, mięczaki, skorupiaki itp.), poprzez małe ssaki i ptaki, a na padlinie skończywszy. Z natury są samotnikami. Łączą się w pary tylko w okresie lęgowym i to na krótki czas poprzedzający kopulacje i krótko po niej. Samica może kopulować i składać jaja wielu samcom, bo to oni wysiadują jaja i wodzą młode po wykluciu. Samice składają z reguły od 3 do 8 jaj. Samce nie tolerują na swoim terytorium obecności innego samca, a areał jaki zajmują dochodzi do 5 km2.

Data dodania artykułu: 2016-06-15
Autor artykułu: UM Łódź
























stat4u