SuperPolska.pl - Gazeta internetowa,











Spółka Politechniki Gdańskiej pozyskała ok. 5,5 mln zł
Spółka spin-out Politechniki Gdańskiej, Chitone sp. z o.o., pozyskała ok. 5,5 mln zł finansowania na prace B+R w ramach konkursu NCBiR „Szybka ścieżka” na rozwój technologii ChitoVelum® Pro – opatentowanej metody rozpuszczania chitozanu przy użyciu kwasu węglowego. Dodatkowo spółka sfinalizowała rozmowy z inwestorem prywatnym, który na mocy umowy o wartości ponad 21 mln zł sfinansuje wieloletni program inwestycyjny. Technologia została opracowana przez liderów zespołu Chitone na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej.

Chitone sp. z o.o. jest spółką spin-out założoną przez zespół naukowców z PG, pracujących wcześniej pod nazwą AG Medica. Na początku 2019 r. spółka wraz z Politechniką Gdańską otrzymała nagrodę w XXI edycji konkursu Polski Produkt Przyszłości w kategorii „Produkt przyszłości jednostki naukowej i przedsiębiorcy”. W ramach nagrody spółka uzyskała grant w wysokości 100 000 zł, który planuje wykorzystać m.in. na działania promocyjne. Głównymi twórcami technologii pozyskiwania hydrożeli chitozanowych (ChitoVelum® oraz ChitoVelum® PRO) są dr inż. Grzegorz Gorczyca, dr hab. Robert Tylingo i dr hab. Piotr Szweda.

Aktualnie spółka wprowadza na rynek kolejne produkty do pielęgnacji skóry oparte o formułę ChitoVelum® pod marką Chitosan. Są one dostępne w uruchomionym niedawno sklepie internetowym. Firma kieruje swoją ofertę do wymagających klientów, którzy poszukują produktów o naturalnym i wyjątkowo bezpiecznym składzie.

Innowacyjna metoda rozpuszczania chitozanu przy użyciu kwasu węglowego ma również zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym. W ramach finansowania z programu NCBiR „BRIdge Alfa” spółka prowadzi prace nad jadalną otoczką przedłużającą świeżość produktów spożywczych, takich jak owoce, ryby czy warzywa. Poprzez swój unikatowy skład otoczka będzie w 100 % naturalna, zaś jej zastosowanie ma spowolnić tempo utraty wody, jak również chronić produkty przed zakażeniem bakteriami i grzybami w trakcie transportu oraz magazynowania.

– Planujemy wprowadzić na rynek rewolucyjny produkt, który przedłuży świeżość produktów spożywczych. Otoczka będzie łatwa w aplikacji w warunkach przemysłowych, a co najważniejsze dzięki swojemu naturalnemu składowi (chitozan, woda i CO2 ) będzie całkowicie jadalna. Produkt pomoże zmniejszyć tak powszechne obecnie zjawisko marnotrawstwa żywności poprzez obniżenie strat na różnych poziomach łańcucha dostaw – wyjaśnia dr hab. Robert Tylingo, dyrektor ds. technologii Chitone sp. z o.o.

Kolejnym dużym wyzwaniem stojącym przed spółką Chitone jest promocja produktów opartych na chitozanie. Obecnie rozpoznawalność właściwości chitozanu w świadomości ludzi jest na bardzo niskim poziomie, chociaż jego potencjał dorównuje tak popularnemu na rynku kolagenowi czy kwasowi hialuronowemu. Produkty oferowane przez Chitone mają szanse wyznaczyć nowe standardy pielęgnacji oraz bezpieczeństwa dla konsumentów.

Data dodania artykułu: 2019-11-07
Autor artykułu: mat prasowe PG
























stat4u